hypnose

algemene informatie

Wat is het verschil tussen normaal bewustzijn en onderbewustzijn?

We zijn als mens zo gecreëerd dat we met onze bewuste mind maar met één ding tegelijk kunnen bezig zijn. Probeer maar eens een tekst te lezen en terwijl een rekensom op te lossen. Dit is onmogelijk. Als je ooit leerde autorijden vond je vast dat je alles tegelijk moest doen, sturen, schakelen, koppelen, op het verkeer letten. Jouw onderbewuste mind zorgt er al heel snel voor dat door kleine programma’s aan te maken, die deze acties automatiseren, zodat je bewuste mind vrij is voor andere dingen. Daarom is het voor een beginnend chauffeur erg moeilijk om te praten tijdens een rit waar hij echt geconcentreerd moet zijn, de interne programma’s voor autorijden zijn nog niet volledig geïnstalleerd.

Door veelvuldige herhaling worden zaken dus een automatisme. Dit is door de hulp van ons onderbewustzijn, in tegenstelling tot het bewustzijn, kunnen hier ontelbare zaken tegelijkertijd verlopen. Ook hier zit heel onze geschiedenis opgeslagen. Misschien herinner je je dat je ooit iemand tegen kwam en zijn naam niet meer herinnerde, je zei dan tegen jezelf: Het schiet me zo wel te binnen… En je merkte dat, kort of lang na zo’n zoekopdracht, de naam van die persoon ineens in je opkwam. We zouden kunnen zeggen dat ons bewuste deel aan ons onderbewuste opdracht gaf een verloren herinnering te zoeken.

Neurowetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat 95% van ons gedrag, acties, beslissingen en emoties uit ons onderbewustzijn voortkomen. Je leven wordt niet door bewuste beslissingen gestuurd, maar door jouw onderbewustzijn! Wij handelen voor een groot deel zonder bewust na te denken. Vaak wordt aan de hand van de figuur van een ijsberg onze verschillende staten van bewustzijn voorgesteld. (Zie afbeelding) het topje van de ijsberg is maar een klein stukje, de rest zien we niet, die bevindt zich onder het water. Zonder dit niet zichtbare deel zou de ijsberg niet alleen 95% kleiner zijn, maar zelfs niet kunnen bestaan. Zo is ook het grootste deel van onze geest, ons onderbewustzijn, ons onbekend. Hierin gebeuren veel zinvolle zaken, die voor ons dagelijks functioneren van levensbelang zijn.