je kritische factor

Met hypnotherapie werk je dus in het onderbewustzijn. We beschikken over een bewustzijn en een onderbewustzijn. Je kunt je denkwereld als het ware voorstellen als een ijsberg.

|

 

Het topje van de ijsberg, welke zichtbaar is boven de waterspiegel, is ons bewustzijn en komt overeen met 5% van onze denkwereld . De overige 95% is ons onderbewustzijn en zit onder de waterspiegel en is dus niet zichtbaar.

Ons bewustzijn is ons denken, onze logica en wilskracht en houdt zich bezig met dagelijkse handelingen en gedachten. In ons onderbewustzijn liggen onze emoties, beelden, en onze automatische gedragspatronen opgeslagen. Ons onderbewustzijn is dus een veel groter deel van ons. Terwijl ons bewustzijn de eigen automatische gedragspatronen niet opmerkt die alles besturen vanop de achtergrond… ons krachtige onderbewustzijn.

Tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn zit het wateroppervlakte wat de ijsberg in twee ongelijke delen verdeeld, dit is je kritische Mind of kritische factor die je verhindert om ‘onder water’ in het onderbewustzijn te kijken. Je kan deze kritische factor vergelijken met de firewall van een computer. Die bepaald welke informatie of programma’s worden toegelaten en welke worden geblokkeerd zonder dat je je hiervan bewust bent. Het stelt ons in staat informatie te filteren door te bepalen wat belangrijk is en wat niet. Het kan ook tegen ons werken, bijvoorbeeld als iemand wil stoppen met roken. Omdat roken geprogrammeerd is in ons onderbewustzijn gelooft de bewuste mind dat roken belangrijk is. Vandaar dat het moeilijk is om ermee te stoppen. De suggestie om te stoppen moet worden geaccepteerd door je onderbewustzijn.

Hypnose helpt je dit gedrag permanent te veranderen. Mits juiste begeleiding kom je in een staat van hypnose, waarin je suggesties accepteert. De vatbaarheid voor suggesties leidt ertoe dat de mind een nieuw denkproces volgt. Het lichaam volgt de mind. Zo kan je de veranderingen maken die jou helpen jouw doel te bereiken.